Totuus ja faktat

Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Riikka Venäläinen kirjoitti 12.5.2017 Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan journalististen periaatteiden auki kirjoittamistyöstä. Henkilöstöä on mietityttänyt muun muassa, onko faktoilla ja totuudella eroa.

Eiköhän niillä ole. Giovanni Guareschin romaanissa Kohtalo nimeltä Clotilde esiintyy kaksi toverusta. Toisella on synnyinlahjana tehdä nopeasti tarkat havainnot ympäristöstä, mutta hän ei osaa tulkita niitä. Siispä hän tarvitsee toverinsa apua. Tämä kuuntelee toisen pitkää havaintolistaa ja kertoo sitten, mitä tämä oikeastaan näki. Havaitsija iloitsee, kun totuus asioista ja niiden välisistä suhteista valkenee hänelle.

Janne Junttila kirjoittaa kirjassaan Dokumenttiteatterin uusi aalto (Like 2012),ettei tosiasioiden esittäminen sellaisenaan peräkkäin ole totuudellisuuden tae, vaan totuudellisuus löytyy asioiden välisistä suhteista.

Näytelmämuoto on ilman esittämistä pelkästään luettunakin oiva keino asettaa faktat ja havainnot toistensa kanssa suhteeseen, samalle näyttämölle. Miksei journalisti voisi olla lukijan toveri, joka kertoo tälle totuuden arjesta, joka sisältää yhtä aikaa monta faktaa: täyden likapyykkikorin, pyöräilyn hurman, hallituksen uumenissa muhivat lakiesitykset ja ibuprofeenin, joka lisää sydänkohtausten riskiä?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.