Puolueet kosivat kuntia kuntavaaleissa 2017

Kunta seisoo keskellä näyttämöä rajojen sisällä. Ympärillä laajassa ringissä Keskusta, SDP, Kokoomus, Perussuomalaiset, KD, Vihreät ja Vasemmisto, jotka kaikki yrittävät voittaa Kunnan suosion.

KESKUSTA:

(Polvistuu paikallaan.) Meillä olisi mahdollisuus rakentaa hyvää ja turvallista tulevaisuutta itsellemme ja läheisillemme, pitää toisistamme huolta ja vaikuttaa kotikuntamme asioihin.  Yhdessä olemme vahvempia suurtenkin muutosten keskellä, kun vahvistamme yhteisöllisyyttä ja toisista välittämistä. Ei ne enkä minä, vaan ME.

KOKOOMUS:

(Kävelee Kunnan luo, heittää kätensä tämän harteille.) Kunnat, kumppanit ja verkostot kiinnostavat Kokoomusta entistä enemmän. Yksikään kunta ei menesty yksin. Kunta tulee olemaan jatkossa alusta erilaisille toimijoille ja kumppanuuksille.

KD:

(Tulee kahvipannu ja kuppi kourassa Kunnan luo, kaataa tälle kahvia.) Kun puhumme uudistuksista, tarkoitamme asioiden tekemistä tehokkaammin, jolloin säästöä syntyy samalla, kun arjen sujuvuus ja ihmisten hyvinvointi paranee. Esimerkiksi perheiden hyvinvointi lisääntyy kotipalvelua tarjoamalla. Meidän kunnanvaltuutettumme ovat helposti lähestyttäviä kuntalaisten edusmiehiä, jotka kuuntelevat kuntalaisten huolia herkällä korvalla ja samalla kantavat vastuuta kokonaisuudesta.

KOKOOMUS:

(Haastaa KD:tä.) Ihmisten kuunteleminen on meille tapa toimia. Lähdemme näihin kuntavaaleihin korvat enemmän auki kuin koskaan aiemmin. (Kunnalle) Olemme keränneet koko syksyn ajan eri puolilla Suomea ihmisten näkemyksiä ja ajatuksia kuntanäkemystemme pohjaksi. Aineistoa on kertynyt paljon, ja kyselyiden kautta olemme tavoittaneet kasvokkain tai sähköisesti viisinumeroisen määrän suomalaisia.

PERUSSUOMALAINEN:

(Lähestyy Kuntaa, houkuttelee tätä luokseen heiluttamalla porkkanoita.) Porkkanoita, porkkanoita! Kaikkein järkevin tapa vaikuttaa väestörakenteeseen ja huoltosuhteeseen on kannustaa suomalaisia ihmisiä synnyttämään lisää lapsia. Lapset pitävät tulevaisuudessa hyvinvointiyhteiskunnan rattaat pyörimässä. Pienet ihmiset ovat tulevaisuuden työntekijöitä, päättäjiä, kuluttajia. Porkkanoita, porkkanoita! Ei tyttöjen ja poikien vessojen ideologiselle yhdistämiselle! Tyttöjen ja poikien WC:t on säilytettävä kouluissa – se on ihmisoikeus. Tytöt saavat olla tyttöjä ja pojat poikia. Suhtaudumme kriittisesti moniin ideologisiin kasvatuksen ja feminismin ajatuksiin. Vaikka tarkoitus saattaakin alun perin olla hyvä, hukkuu lapsi helposti pesuveteen.

VIHREÄT:

(Juoksee estämään Perussuomalaisen etenemistä kohti Kuntaa.) Maan hallitus leikkaa ihmisten hyvinvoinnista ja lastemme koulutuksesta! Maan hallitus on yrittänyt poistaa kaikkien lasten yhtäläisen oikeuden päivähoitoon ja kasvattanut päivähoidon ryhmäkokoja. Vaikka hallitus leikkaa historiallisella tavalla koulutuksesta, kunnissa voidaan valita toinen tie. Monessa kunnassa on jo noustu vastarintaan! Tehdään kouluistamme jälleen maailman parhaita!

VASEMMISTO:

(nostaa kättään ja käärii hihat) Me sitoudumme työskentelemään! Oppimistulokset ovat laskeneet ja alueelliset sekä sukupuolten väliset erot ovat kasvaneet. Meidän tulee varmistaa, että suomalainen koulutusjärjestelmä on jatkossakin maailman paras. Sipilän hallitus on heikentänyt varhaiskasvatuksen laatua. Me sitoudumme työskentelemään!

SDP:

(Innostuu.) Yhteisesti kerätyt verovarat on tarkoitettu palveluihin, eikä yksityisten yritysten voittoihin tai veroparatiiseihin. Me emme usko hallituksen leikkauslinjan tuovan ratkaisua Suomen tilanteeseen.

VASEMMISTO:

Sote-uudistuskin on oikeistohallituksen käsissä lähtenyt sivuraiteille, kun palveluiden turvaamiseen tähtäävästä hankkeesta on tullut yksityistämis- ja yhtiöittämisprojekti.

PERUSSUOMALAISET:

Pitää tulla toimeen! Vaadimme kirjattavaksi, mitkä asiat ovat kunnalle erityisen tärkeitä. Vaadimme kirjattavaksi, mihin tuotteisiin verorahoja laitetaan ja mihin hankkeisiin verorahoja laitetaan. Kesytämme sotesta ihmisten palvelijan!

SDP:

Kaikille mahdollisuus terveydenhoitoon! Asiakasmaksut eivät saa estää lääkäriin pääsyä ja tarvittavaa hoitoa! Resursseja sosiaalipalveluihin, kotiapuun ja tarvittavaan arjen turvaan! Ennakoivaa hyvinvointityötä! Riittävästi hoitajia vanhuksille! Päivähoitoon riittävät ja hyväkuntoiset toimitilat ja sopivan kokoiset ryhmät! Eikä korkeita päivähoitomaksuja! Kouluihin laaja kielivalikoima, monipuolista kerho- ja harrastustoimintaa! Joka nuorelle opiskelupaikka! Maksuton sivistyspolku! Ilmaiset ja edulliset liikunta- ja kulttuuripalvelut! Asumisneuvontaa! Lähiöiden peruskorjaaminen, ryhmärakentamista, yhteisöasumista! Joukkoliikennettä kehitetään! Asumisen hinnan alentaminen!

VIHREÄT:

(Vaientaa SDP:n viittaamalla Kuntaan päin.) Ihmiset ovat oman arkensa parhaita asiantuntijoita.

KUNTA:

(Katsoo kaikkia) En ole vielä valmis sitoutumaan yhteen ja ainoaan.

KESKUSTA:

(Polvistuu arasti hiukan lähemmäs Kuntaa.) Keskusta kannattaa osittaiskuntalaisuutta! Työn muutos ja etätyömahdollisuuksien paraneminen, eläkepäivien vietto, eroperheiden lapset, vapaa-ajan asukkaat ja luonnonläheisyydestä tai kulttuuripalveluista nauttiminen lisäävät elämistä usealla paikkakunnalla. Minä puolustan sinun oikeuttasi päättää omasta tulevaisuudestasi.

KOKOOMUS:

(Kiilaa Keskustan eteen ja tarjoaa kukkia Kunnalle.) Kunnat erilaistuvat ja saavat luvan tehdä asioita parhaaksi kokemallaan tavalla. Olemme me eri kokoisiakin, mutta Kokoomus ottaa sen huomioon. Vapaakuntakokeilu tulee ottaa laajasti käyttöön. Kunta saa itse päättää miten palvelunsa järjestää, kunhan saavuttaa asetetut tavoitteet.

Kunta pudottaa kukat maahan.

KD:

(Tarjoaa kahvin lisäksi pullaa. Kunta torjuu.) Kristillisdemokraatit tahtovat sujuvaa yhteisöllisyyttä, talkoohenkeä ja asukasaktiivisuutta. Monilla paikkakunnilla on kehitetty kevytyhteisöllisyyttä. Suhtaudun tähän ilmiöön kannustavasti ja tarjoan sille mahdollisuuksia. Voitte järjestää esimerkiksi ravintolapäiviä siivouspäiviä, tempauksia, korttelijuhlia, teemapäiviä ja muita tapahtumia, joihin osallistuminen on kertaluonteista, hyödyllistä ja hauskaa.

PERUSSUOMALAISET:

(Asettuu kädet puuskassa moittimaan muita, selin Kuntaan) Järjestelmällä tulee olla kasvot ja selkeä koordinaatiovastuu. Kuntalaisen ja hyvinvoinnin edun täytyy toteutua kaikilla tasoilla ja kaikissa uudistuksissa. Kunnallispolitiikka ei ole rakettitiedettä. Jos poliitikko ei puhu ihmisten kieltä, hänet voidaan vaihtaa. Pitää tulla toimeen!

(Kääntyy Kunnan puoleen ja antaa hänelle neuvon:)

Suomalaisten hyvinvoinnin tulee aina mennä maailmanparantamisen edelle. Kannustamme kuntia perustamaan hyvinvointilautakuntia, jotka toimisivat kuntalaisten kokemusten ja äänen välittäjinä eri palveluiden suuntaan.

Kunta ja Perussuomalaiset tuijottavat toisiaan. Lopuksi Perussuomalaiset poistuu takavasemmalle.

PERUSSUOMALAISET:

Eikä väärin voi äänestää, vaikka joku niin kehtaisikin väittää.

VIHREÄT:

(Polvistuu Kunnan eteen, tarjoaa sormusta.) Tahdotko olla avainasemassa tulevaisuuden alojen edistäjänä omassa kunnassamme, edistää luomutuotantoa, kiertotaloutta, digitaalisuutta, pudasta teknologiaa? Ilmastonmuutos on pysäytettävä nyt, jotta lapsillemme jäisi elinkelpoinen maailma. Jos maan hallitus hidastelee, kunnissa voidaan toimia.

Kunta tuijottaa Vihreitä.

VIHREÄT:

Kunnissa ei ole meitä ja heitä. On vain yhdenvertaisia asukaita varallisuuteen, sukupuoleen, ihonväriin tai etniseen taustaan katsomatta. Pidetään huoli, että kunnan palveluissa huomioidaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön kuuluvien ihmisten oikeudet ja tarpeet. Lähisuhdeväkivallan uhrilla tulee olla turvakoti. Yhdessä voimme auttaa uusien työpaikkojen syntymistä, tukea niitä, jotka ovat työtä vailla ja nostaa ihmisiä kyykyttämisen sijaan, jos niin valitsemme. Päätös on sinun.

Vihreä on liikuttunut puheestaan. Kunta jatkaa tuijottamistaan. Vihreä menee paniikkiin, ottaa mustan huivin ja sitoo sillä silmänsä.

VIHREÄT:

Lisään ihmisten yhdenvertaisuutta käyttämällä anonyymia rekrytointia! (Haparoi käsillään Kunnan suuntaan.)

KUNTALAINEN:

(läpsäisee Vihreitä kädelle) Päätös on minun!

Vihreät konttaa pettyneenä takaisin piirin kehälle.

KESKUSTA:

(Ryömii Kunnan jalkojen juureen.) Digitaalisuus antaa mahdollisuuksia, kun vain uskallamme ottaa sen rohkeasti käyttöön! Digitalisaatiota edistämällä voidaan osaltaan parantaa kotikuntien palveluja, tehostaa toimintaa sekä luoda uusia työpaikkoja ja yrityksiä. Ja digiverkkoratkaisut mahdollistavat etätyön!

KOKOOMUS:

(Tunkeutuu Keskustan ja Kunnan väliin, väläyttää hymyn.) Tiedätkö mikä on palvelualoite?

Kunta pyörittää päätään.

KOKOOMUS:

Palvelualoite on kilpailutuksen muoto, jossa aloite on yrittäjällä. Yrittäjä voi esittää paremman ja edullisemman palvelun ja kaupunki on velvollinen vertaamaan sitä itse tuottamaansa. Luottamushenkilötkään eivät ole vain päätöksentekijöitä, vaan heidän roolinsa tulee korostumaan entistä enemmän oman kuntansa kehittäjinä, markkinoijina ja erilaisten verkostojen vetäjinä! Ja fiksusta veronmaksajien rahojen käytöstä pitää palkita!

Yrittää suudella Kuntaa. Kunta tyrkkää Kokoomuksen kauemmas.

VASEMMISTO:

(Käärii jälleen hihansa) Me sitoudumme työskentelemään! (Rientää Kunnan nenän eteen.) Lisäämme työntekijöidemme vaikutusmahdollisuuksia omiin työaikoihinsa. Sillä lailla pidennetään eläkeikää lähenevän työuraa ja estetään ennenaikaista eläköitymistä. Tuen työssäjaksamistasi työnkierrolla, koulutuksella ja työajanlyhennykselläkin, jos haluat. Haluatko?

Kunta pyörittää päätään ja siirtyy näyttämön reunalle istumaan. Katsoo puolueiden toimintaa kuin telkkariohjelmaa. KD ryhtyy tarjoilemaan kahvia toisille puolueille.

KD:

Näemme jokaisen ihmisen lähimmäisenä, emme säästökohteena tai taakkana. Ketään ei saa jättää heitteille.

Kaikki puolueet kaivavat kätköistään kahvitarvikkeet ja tarjoilevat toisilleen kahvia.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.