Kuusamo, Oulu ja Helsinki 23.3.2017

Lehtikatsaus. Koillissanomien, Kalevan ja Helsingin Sanomien luoma paikalliskuva 23.3.2017.

Tapahtuu Kuusamon kirkossa, kehäkolmosen alueella sijaitsevassa yksiössä ja Oulussa kaupungintalon ja Nokian konttorin edessä.

 Kuusamon kirkossa Kirkon työntekijä katsoo kirkon etuosaan pystytettyä kastepuuta. Puu on veistetty kolmikulmaiseksi ja jalustaan on poltettu kristillisiä symboleja. Kirkkoon tulee Kuusamolainen.

Kuusamolainen:

(Pahalla tuulella, huoli painaa mieltä.) Oliko pakko kaataa kirkkotarhasta viime keväänä ne vanhat lehtikuuset? Vieläkin kaihertaa!

Kirkon työntekijä:

Katso, puu sai uuden elämän. Se on kastepuu, siihen ripustetaan lehdiksi kaikkien kastettujen kuusamolaislasten nimet. Viime vuonna kastettiin 146, ja puussa on tilaa 158:lle. Nyt näkyy, että syntyy kuusamolaisia!

Kuusamolainen:

(Katsoo tarkasti kastepuuta.) Kenenkäs lapsi siellä jo roikkuu?… Jaaaa?

Kuusamolainen juoksee kiireesti ulos. Kirkon työntekijä huutaa perään:

Kirkon työntekijä:

Se on vasta mallikappale! Ensi sunnuntaina se otetaan oikeasti käyttöön! (iloisena itsekseen) Tämä herättää seurakuntalaisissa varmasti positiivista keskustelua ja pöhinää.

 

Kehäkolmoslainen ja Opettajakunnan edustaja istuvat näyttämön reunalla aution oloisessa 15,5 neliön yksiössä hengityssuojaimet kasvoilla. He kuuntelevat poliisin tiedotusta radiosta.

Poliisi:

Poliisi varoittaa sosiaalisessa mediassa leviävästä Blue Whale -pelistä, joka aiheuttaa nuorissa ahdistusta ja itsemurhavaaran. Pelaaja suorittaa tehtävinä erilaisia haasteita viidenkymmenen päivän ajan, ja viimeinen tehtävä on yrittää itsemurhaa.

Opettajakunnan edustaja:

(Iskee nyrkin pöytään.) Väkivalta- ja kiusaamistilanteita ei saada nykyään tarpeeksi nopeasti hallintaan. Rehtoreille pitää saada itsenäinen oikeus erottaa lapsi koulusta silloin kun tilanne vaatii nopeita toimenpiteitä. Rangaistusten suorittaminen pitäisi säätää osaksi oppivelvollisuutta. Peruskoulussa viitosia ja kuutosia saavat pitäisi ottaa jo kahdeksannella luokalla opon, erityisopettajan ja kuraattorin yhteissyleilyyn ja ohjata varhemmin kokeilujaksoille ammatilliselle puolelle.

Kehäkolmoslainen:

Kunpa olisi puukoulu! Hirsirunkoinen, korkeatasoisesti rakennettu ja pintamateriaalit olisivat vähäpäästöisintä M1-luokkaa. Se sijaitsisi hyvien kulkuyhteyksien varrella… Sisäilmaongelmista sairastuneet lapset pääsisivät ikäistensä pariin. Ei tarvitsisi enää käydä koulua kotona tai parin hengen ryhmissä jossain missä sattuu.

 

Kuusamossa kaupunginhallitus rykäisee ja ottaa puhelun Helsinkiin. Kehäkolmosen yksiössä vastataan puheluun.

Kaupunginhallitus:

Kuusamosta, päivää! Esitimme Suomen hallitukselle digitaalisen kaksoiskuntalaisuuden kokeilua syksyllä 2015, ja nyt aloite näyttää etenevän. Jos se hyväksytään, te voisitte sieltä etelästä tuoda lapsenne vaikka Rukan kouluun, samalla kun vietätte pari kuukautta Rukan mökillä lasketellen ja etätöitä tehden. Miltä kuulostaa?

Kehäkolmoslainen:

Edes Rukalla ei voi välttää mölymusiikkia. Millä ihmeen tavalla tämä elementti kuuluu suomalaiseen talvimaisemaan? Eivätkö metsä, lumi ja alati vaihteleva pohjoisen valo luo juuri sen tunnelman, jonka vuoksi sinne tullaan. Ruka ei ole poikkeus säännöstä, vaan sama idiotia toistuu muissakin hiihtokeskuksissa.

Kaupunginhallitus:

Meillä on menossa Ruka Masterplan. Rakennetaan kansainvälinen kilpailu-, valmennus- ja harjoittelukeskus. Kolmannessa vaiheessa ollaan ja se etenee. Nyt suunnitellaan Rukan stadionia. Kylpylä, majoitustiloja ja muuta.

Kehäkolmoslainen:

Meillä suositaan pieniä yksiöitä. Mitä pienempiä sen parempi. Yhden hengen talouksien määrä kasvaa kaupungeissa.

 

 Toisella puolella näyttämöä Oulussa Kaavoitusarkkitehti rientää onnellisena ulos kaupungintalosta. Ohikulkijat, Oululaiset 1 ja 2 ovat jäädä alle. Kaavoitusarkkitehti pahoittelee törmäystä. Oulussa käymässä oleva kuusamolainen seuraa keskustelua.

Kaavoitusarkkitehti:

Meillä valmistui visio Myllytullin täydennysrakentamisesta! Sinne voisi tulla 110000 kerrosalaneliötä ja 1600 asukasta lisää.

Oululainen 1:

Tiiviisti ei saa rakentaa!

Kaavoitusarkkitehti:

Hyvä on, ei rakenneta torneja. Aluetta kehitetään nyt toimijoiden kaupunki- ja kasvien kaupunki -visioiden pohjalta. Myllytullin alue liitetään Hupisaariin vehreillä vihersormilla.

Oululainen 2:

Toivomme tiiviimpää ja kaupunkimaisempaa rakentamista.

Kaavoitusarkkitehti:

Visio ei ole virallinen asiakirja, eikä ole tulossa päätöksentekoon. (Jatkaa matkaansa aiempaa hitaammin.)

Kuusamolainen:

(liittyy oululaisten seuraan) Tervetuloa muuten kesäkuussa Taivalkoskelle ja Kuusamoon kyläjuhliin! Valtakunnallisena Avoimet kylät -päivänä meillä on joka kylässä juhlat, millaiset vain. Voi olla markkinat, retkiä, esityksiä, huutokauppaa, makkaranpaistoa… tai vaikka tonttien esittelyä…

Oululainen 2:

Meillä uskotaan enemmänkin virtuaalitapaamisiin. Älytyöterveysyritys Heltti avaa Ouluun toimipisteen. Ajankäyttöä on helpompi tehostaa, kun aikaa ei kulu vastaanotolla jonottamiseen ja matkoihin.

 

Kehäkolmosen yksiössä Opettajakunnan edustaja istuu edelleen, mutta Kehäkolmoslainen valmistelee ulos lähtöä. Pukee kasvojensa eteen hengityssuojainta takaisin.

Kehäkolmoslainen:

Tuli nälkä.

Opettajakunnan edustaja:

Et sinä tuota tarvitse. Käy siellä Niittykummun parkkipaikan perällä myyjättömässä kaupassa. Maksat pankkikortilla ja otat tuotteen luukun takaa.

Kehäkolmoslainen lähtee kauppaan. Opettajakunnan edustaja ryhtyy lukemaan juuri ilmestynyttä HS Teema -lehteä.

Opettajakunnan edustaja:

Hesarin Teemassa näyttää olevan aiheena Usko ja uskonnot. Hmmm… Tiedejuttu kuvaa, miten usko näkyy ihmisten aivoissa…

 

 

Oulussa Oululainen ajaa tyttärensä autolla Nokian konttorille.

Oululainen:

(tyttärelleen) Sinne menet nyt! Kansainvälinen järjestö Rancourt on Greenlight for girls innostaa tyttöjä tieteen pariin tekemisen kautta.

Tytär avaa Nokian oven. Sisältä kurottuu työpajan vetäjän käsi, joka vetää tyttären sisään.

Jelena Lucin, Rancourt on Greenlight for girls -työpajan vetäjä:

Nyt meistä tulee molekyylibiologeja! Eristämme omaa dna:tamme ja teemme siitä kaulakorun!

 

 

Kuusamon kirkossa Kirkon työntekijä katsoo kastepuuta.

Kirkon työntekijä:

Tämä on konkreettinen osoitus paikkakunnan elinvoimasta. Jokainen uusi nimi puun rungossa julistaa, ettei Kuusamo ole kuoleva pitäjä.

 

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.