Hietasaaren kymmenvuotinen kaavoitus

Henkilöt:   

     Pellepyy Oy, huvipuistoyrittäjä

Oulun kaupungin Tekninen lautakunta

Oulun Kaupunki

Oululainen 1

Oululainen 2

Kaleva-lehti

Tapahtuu vuosina 2009—2010 Hietasaaressa, Mustasalmen alueella Holstinsalmentien varrella. Tekninen lautakunta, Pellepyy Oy ja Nallikari seisovat tontilla.

Pellepyy:

(Tekniselle lautakunnalle) Minulla olisi toiminnallisia tavoitteita. Ympäristöäkin koskevia tavoitteita on. Huvipuistoa ajattelin. Viihteellistä, mukaansatempaavaa, opetuksellista ja esteettistä huvipuistoa.

Tekninen lautakunta ottaa Oulun kartan ja näyttää sormellaan Nallikaria.

Tekninen lautakunta:

No mikäpä ettei. Nallikarin alueella olisi juuri alkamassa kaavoitusprosessi.

Tekninen lautakunta menee Oulun kaupungin luo.

Tekninen lautakunta:

Pellepyyllä on tarvetta että mahdollisuuksia matkailun, virkistyspalvelujen ja ulkoilun kehittämiseen ja monipuolistamiseen Nallikarissa. Huvipuisto kohentaisi sekä ympäristöä että kaupunkikuvaa. Eiköhän otettaisi Pellepyy mukaan asemakaavan suunnitteluun?

Kaupunki:

No mikäpä ettei.

Tekninen lautakunta:

Se vain, että suunnittelualue kokonaisuudessaan sisältyy rakennusperinnön, kulttuuriympäristön ja kaupunkikuvan kannalta arvokkaaseen Oulujoen suistoalueeseen. Pohjoispuolinen metsäalue on lähes luonnonmukaista virkistysaluetta. Osa huvila-alueen vanhoista rakennuksista on suojeltu asemakaavalla. Eteläpuolinen peltoalue on palstaviljelykäytössä.

Kaupunki:

No mikäpä ettei.

Kaleva-lehti, Oululainen 1 ja 2 juoksevat paikalle ja kerääntyvät Teknisen lautakunnan, Pellepyyn ja Kaupunginhallituksen ympärille, jotka kertovat heille uutisen.

Kaupunki:

Oulusta on puuttunut sekä asukkaiden että matkailijoiden viihtyvyyttä parantava, merkittävä ja vetovoimainen matkailukohde.

Pellepyy:

Minä rakennan teille huvipuiston! Saatte elämyspalveluita, viihdettä, ravintolan ja erilaisia tapahtumia. Aluksi kesäisin, mutta myöhemmin tulee lisää palveluita ja ympärivuotista toimintaa.

Oululainen 1:

Kuka sitä huvipuistoa tarvitsee? Kun on yhdessä käynyt, niin on kaiken nähnyt. Pankaa vaan hietasaarelaiset hanttiin mokomalle ja tyhjänpäiväiselle riemuriihelle.

Oululainen 2:

Outoa, että muutetaan maaseututaajamasta omakotitalosta kaupunkiin ja sitten aletaan kitistä, että kaupungissa on ihmisiä, liikennettä ja rakennetaan. Voi jestas sentään.

Pellepyy:

Hankkeen valmistelu on tilanteessa, jossa pitää siirtyä puiston kehittämisestä vaiheeseen, jossa suunnitellaan jo fyysisiä laitteita ja rakennuksia.

Oululainen 2:

Kannatan huvipuistoa Hietasaareen, mutta korostan sanaa huvipuisto. Turha rakentaa mitään parin possujunan tivolia.

Oululainen 1:

Liikennejärjestelyjen puolesta Hietasaari on toivoton sumppu, vaikka rakennettaisiinkin mitä siltoja. Hietasaarta parempia paikkoja löytyy Oulusta vaikka kuinka monta. Miksi niistä ei saisi keskustella?

Tekninen lautakunta:

Osallisille ja kunnan jäsenille varataan mahdollisuus osallistua kaavan valmisteluun, arvioida kaavan vaikutuksia sekä lausua kirjallisesti tai suullisesti mielipiteensä asiasta.

Kaleva:

(kiertelee kertomassa ihmisille, jotka ovat kauempana) Pellepyy totesi, että ihmiset kaipaavat huvipuistoa alueelle! Paikka on hyvä, koska se on riittävän lähellä keskustaa!

 

 

 Henkilöt:     

Oulun kaupungin Tekninen lautakunta

Pellepyy Oy, huvipuistoyrittäjä

Kaupunkipäättäjä 1

Kaupunkipäättäjä 2

Oulun kaupunginhallituksen kokous 13.12.2011

Tekninen lautakunta:

Nallikarin imagoa halutaan nostaa säilyttämällä sen omaleimaisuus ja rauhallisuus.

Ranta-alueen ongelmakohdiksi ovat osoittautuneet muun muassa hiekan leviäminen ympäristöön ja leikkivälineiden vähäisyys. Ehdotamme, että Nallikarin ranta-alueen investointihankkeeseen haetaan osarahoitusta Pohjois-Suomen kilpailukyky ja työllisyys -tavoiteohjelmasta.

Kaupunki 1:

Saahan sitä hakea, mutta hankkeen käynnistämisestä keskustellaan vasta sitten, kun rahoituspäätös on saapunut.

Pellepyy:

Huvipuisto Kalevala Park ei tarjoa pelkästään huvipuistolaitteita vaan kokonaisvaltaiset teemoitetut  elämyskokemukset laitteista. Sisältö, brändi ja masterplan! Kalevala Park -konsepti on saanut laajan kotimaisen ja kansainvälisen huomion. Konseptia on pidetty suunnannäyttäjänä Skandinavian ja Venäjän matkailumarkkinoille! Rahoituksesta neuvotellaan kotimaisten, venäläisten, kiinalaisten ja saksalaisten rahoittajatahojen kanssa. Näiden osalta sitoutuminen vie vielä aikaa… Ehdotan, että suunnitteluvarausta jatketaan.

Kaupunki 1:

No mikäpä ettei!

Kaupunki 2:

Ehdotamme, että kaupunginhallitus etsii huvipuistolle Hietasaarta paremman sijoituspaikan.

Kaupunki 1:

Yhdeksän kolmea vastaan. Kaupunginhallitus päättää, että Pellepyy Oy:lle jatketaan suunnitteluvarausta Hietasaaresta.

 

 

Henkilöt:     

Pellepyy Oy, huvipuistoyrittäjä

Oululainen 1

Oululainen 2

 Oululainen 1 istuu vuonna 2013 Hietasaaressa viljelypalstallaan ja kuuntelee satakielen laulua. Pellepyy ja Oululainen 2 tulevat tontille pystyttämään huvipuistolaitetta.             

 Pellepyy:

Hei nämä palstaviljelmät siirretään! Kaupunki on osoittanut niille uuden paikan.

Oululainen 1:

Mene Tupokseen! Hus! Minä hoidan täällä mielenterveyttäni.

Pellepyy:

En mene. Sinne pitäisi mennä autolla. Siellä ei ole majoituskapasiteettia eikä muita virikkeitä.

Oululainen 2:

Nallikarin alueelle on parempaakin käyttöä kuin toimia muutaman itsekkään naukujan kesäpalstana, eiku palstat hiiteen, Nallikarin huvipuistoa rakentamaan ja pian!

Pellepyy pystyttää tontille yhden huvipuistolaitteen. Oululainen nousee ja yrittää estää pystytystä.

Oululainen 1:

Uusi viljelypalstojen paikka on täysin toivoton. Paikalla on 50 vuotta vanhaa istutettua mäntymetsää Siellä ei voida viljellä moneen kymmeneen vuoteen mitään.

Oululainen 2:

Ei tänne Hietasaareen tavallinen ihminen saa mitään viljelypalstaa. Täällä on jokakeväinen lanttumafia. Menepä astelemaan ”tiluksille”, niin on helvetinmoinen metakka. Huvipuistoaluetta suunniteltiin jo 90-luvun alussa. Rannassa oli polkuveneitä, surffeja ja jettejä vuokrattavana. Olipa jopa vesiliukumäki. Lisää ihmisiä vaan nauttimaan Suomen lyhyestä kesästä Nallikariin.

Oululainen yrittää huitoa Pellepyytä ja Oululainen 2:ta kansalaisadressilla.

Oululainen 1:

Perustamme Hietasaareen kansallisen kaupunkipuiston. Adressissa on jo tuhannen allekirjoittajaa!

Pellepyy:

Nallikarin matkailukeskittymä toisi töitä ja tuloja koko kaupungille! Miksi sinä vain huvipuistoa vastustat? Huvipuiston osuus Hietasaaren kaavoitusalueesta on vain kymmenen prosenttia.

Oululainen 1:

Hysss! Satakieli laulaa!

Oululainen 1 istuu kuuntelemaan satakieltä. Huvipuistolaitteelle ajaa yhtäkkiä kuusituhatta pyöräilijää, joista osa törmää vauhdissa Oululaiseen. Oululainen pitelee kipeää jalkaansa.

Oululainen 1:

Nyt astutaan oululaisten varpaille!

Pellepyy:

Oooh! Noin kuusituhatta asiakasta yhdessä kesässä. Ei se minun mielestäni ole merkittävä lisäys liikenteeseen. Liikenne ei ole avainkysymys vaan se, millä huvipuisto saadaan kannattamaan.

Oululainen 1:

Saari menee liikenteestä sekaisin!

Pellepyy:

Suomen suosituimmat matkailukohteet ovat huvipuistoja. Sitä paitsi Nallikari ei ole liikenteellisesti hankala vaan täysin hallittavissa. Tänne tehdään kiertoliittymiä.

 

 Henkilöt:     

Oululainen 2

Hietasaari-liike

FCG, konsulttiyhtiö

Hietasaaren Asukas

Kaupunkilainen

Kaupunkipäättäjä

 Hietasaaren metsikössä käy kuhina. Vuonna 2014 perustettu Hietasaari-liike vaeltaa Hietasaaren Asukkaan ja Luonto- ja maisemaselvityksen kanssa pitkin huvipuistolle suunniteltua tonttia. Oululainen 5 katsoo toimintaa lintutornista.

Oululainen 2:

Hiukan ihmetyttää nämä Hietasaaren kehitystä vastustavat vihervasemmistolaiset kun he vetoavat Hietasaaren ”luontoarvoihin”? Hietasaaren rannat ovat 90-prosenttisesti ruovikkoa ja soista pusikkoa jossa ei juuri luontoarvoja ole. Veikkaan että suurin osa Hietasaaren rakentamisen ja kehittämisen vastustajista ei ole IKINÄ edes käynyt tuolla pusikossa. Koska ei siellä ihan aikuisten oikeasti ole mitään puolustettavaa. Ei siellä ainakaan juuri ketään ikinä vastaan tule. Samanlaista ruovikkoa löytyy kaupungin ulkopuolelta miljoonia hehtaareja eikä se ketään kiinnosta.

Hietasaari-liike:

(Etenee kartta tutkien.) Valtakunnallisesti merkittävän rakennetun kulttuuriympäristöalueen raja…. Monimuotoinen metsänreuna…. Sammakonleinikki, lietetatar tai paunikko… Salmen ranta luontoarvojen kannalta merkittävä alue….

Hietasaaren Asukas ottaa taskustaan Laskennallisen ympäristömeluselvityksen ja jatkaa Hietasaariliikkeen kanssa kiertelyä. Törmäävät FCG:n edustajaan, joka tekee Kaupungin kanssa sijaintipaikkavertailua.

FCG:

Seis! Teimme kaupungin pyynnöstä sijaintipaikkavertailun, jonka näkökulma on matkailijoiden, matkailuliiketoiminnan ja sijoittajien —

Hietasaaren Asukas:

Entä minun näkökulmani?

FCG:

— Nykytilanteen ja tiedossa olevien suunnitelmien valossa —

Hietasaaren Asukas:

Niiden valossa huvipuiston toiminnan aiheuttama päiväajan keskiäänitaso ylittää ohjearvon minun kotonani ja naapurin lomarakennuksella.

FCG:

— Hietasaaren alue on edullisin matkailijoiden, matkailuliiketoiminnan ja sijoittajien näkökulmasta. Hevossaaren toteutus on taloudellisesti kallis ja aikaa vievä. Hiironen on kolmannella sijalla. Ritaharjun sijoitus paranee, jos alueelle suunnitellut kaupalliset palvelut toteutuvat.

Hietasaaren Asukas:

Maksimiäänentasoja kuten ihmisten kiljuntaa on päivän aikana olla paljon.

Kaupunki:

Kaupungin verkkosivuilla on kaikille avoin kysely, jossa voi kertoa mielipiteensä Hietasaaren kehittämiseen. Erityisesti haluttaisiin saada vuoropuhelua alueen toimijoiden ja intressiryhmien välille.

Hietasaari-liike:

Tässähän me ollaan…

FCG ja Kaupunki jatkavat matkaa. Hietasaari-liike ja Hietasaaren Asukas istuvat väsyneinä alas.

Kaupunkilainen:

Kyllä tässä tulee käymään niin kuin kaikessa Oulun rakentamisessa: projektin viime metreillä oululaisten silmät aukeavat, mahdolliselle valituskierrokselle uneliaimmat eivät ehdi reagoida ja pieni porukka joutuu olemaan enemmistön äänitorvena. Valitukset kuitenkin aina hylätään. En tiedä yhtäkään projektia jota kaupunkilaisten vastuksesta olisi muutettu. Kun projekti on saatu valmiiksi, katsotaan ihan ölövinä ympärille, että mitä mitä, eikö tästä enää saakaan ajaa autolla. Ihmiset reagoivat heikkoon suunnitteluun useimmiten välinpitämättömästi: paikoista ei pidetä huolta, ne roskaantuvat, niitä rikotaan ja peitetään graffiteilla.

Hietasaaren Asukas:

(ottaa kännykän) Minä vastaan kaupungin kyselyyn!

Hietasaari-liike:

Minä kirjoitan kirjan! Kirjoja! Minun Hietasaareni, osa yksi: Hietasaari – aktiivinen lähiluonto. Minun Hietasaareni, osa kaksi: Hietasaari – Yhteisöllistä elämää Hietasaaressa. (Makustelee kirjoittamaansa tekstiä.)Kalevala Parkin nettiesittelyssä puhutaan ”eeppisestä elämysmaailmasta”… Suorastaan makaaberia on esittelyissä vilahtanut idea tehdä Mustasalmesta Tuonelan joki, koska salmeen on aivan todellisesti hukkunut lapsia. Jo puiston esityö, Nallikariin parina kesänä pystytetty Noitarumpu osoittaa sitä keinotekoista henkeä, millä kokonaisuutta suunnitellaan…. Kalevalassa ei ole vilaustakaan noitarummusta. Jos eepoksen maailmaa lähestytään pelkästään ansaintamielessä… joudutaan vikapolulle. Eeppisestä elämysmaailmasta tulee rihkamaa, Pohjolan myytit muuttuvat muovisiksi jäljitelmiksi ja sankaritarinat kitsiksi. Ei tullut Kalevana Sammosta menestystarina: se mureni mereen ja köyhdytti maan. Suutariksi voisi jäädä Hietasaaren huvipuistokin nousematta siivilleen. Ja jälkisiivouksen kustantaisi oululainen veronmaksaja… Yrittämisen vapaus Suomessa on, mutta siinäkin pitää olla jonkinlainen hygienia.

 

Henkilöt:     

Kaupunkipäättäjä

Pöyry, konsulttiyhtiö

Sähköinen kysely

Kastellin koulun koululaiset

Työpaja

Hietasaari-liike

 Lokakuun 2014 loppu. Konsulttiyhtiö Pöyry Oy on tehnyt kaupungin pyynnöstä Hietasaaren maankäytön kehittämiseen liittyvän sidosryhmäselvityksen, johon kuuluvat sähköinen kysely kaupungin verkkosivuilla ja kysely Kastellin huvipuistoikäisille koululaisille. Pöyry pitää myös työpajan neljällekymmenelle alueen keskeiselle toimijalle ja intressiryhmälle.

Kaupunki ja Pöyry keskustelevat työpajan nurkan takana.

Kaupunki:

Tavoitteena on saada maankäytön kehittämiselle sosiaalinen hyväksyntä. Selvitä kaupunkilaisten, ja intressiryhmien suhtautuminen hankkeeseen ja hälvennä mahdolliset epäilykset.

Pöyry:

No mikäpä ettei. Osallistava vuoropuhelu —

Kaupunki:

Sähköinen kysely! Työpaja ei voi olla avoin, eivät kaikki mahtuisi. Kutsutaan keskeiset toimijat.

1500 sähköiseen kyselyyn vastannutta, 107 Kastellin koululaista ja 40 työpajaan kutsuttua ovat läsnä kuvitteellisessa tilassa. Pöyryn konsultti johtaa puhetta ja kirjaa osallistujien vastauksia ylös.

Pöyry:

Suurin osa teistä tuhannesta viidestäsadasta ei asu Hietasaaressa tai Toppilansalmessa. Mutta sanokaa kaikki, mitä mieltä te olette Hietasaaresta, mikä siinä on tärkeää?

Sähköinen kysely:

Liikunta, palloilu, palstaviljely, luonnon tarkkailu, luonnon kokeminen, ulkoilu, uimaranta. Huvipuistolla on kielteinen vaikutus ympäristöön, kasvistoon ja eläimistöön, jokapäiväiseen elämään, asumisviihtyvyyteen, maisemaan, turvallisuuteen, hiljaisuuteen, rauhallisuuteen. Huvipuistohanke vaikuttaa alueen matkailuun ja talouteen negatiivisesti tai ei oikein mitenkään. Asuntojen arvosta ei olla varmaa mieltä. Tivoli ei ole tärkeä.

Pöyry:

Onko melu ihmisen tuottamaa ääntä?

Sähköinen kysely:

Kyllä. Tai ei. Tai en osaa sanoa.

Pöyry:

Melun häiritsevyyteen liittyy siis vahvasti ennakkoasenteita! No voiko meluun tottua?

Sähköinen kysely:

Fifty–fifty.

Pöyry:

Teillä on melupelkoa. Olette niin kauan kirjoittaneet yleisönosastoon melusta, että tästä on tullut teille vasta-argumentti koko huvipuistolle. Melumittaus osoitti, että nykyisen tivolin äänet kuuluvat vain sadan metrin päähän. Entä ovatko uudet huvipuistolaitteet hiljaisia ja turvallisia?

Sähköinen kysely:

???

Pöyry:

Niin, tähän kysymykseen tosiaan liittyy ongelma, kun siinä kysytään kahta asiaa yhtä aikaa. Mutta vain neljännes vastaajista ei osaa sanoa kantaansa väittämään.

Sähköinen kysely:

Kehittämishankkeet tuhoavat Hietasaaren hiljaisuuden ja rauhallisuuden!

Pöyry:

(kirjaa ylös) 16,4 prosenttia vastaajista arvioi, että kehittämishankkeet eivät tuhoa hiljaisuuden ja rauhallisuuden vaikutelmaa Hietasaaresta. 70 prosenttia teistä väittää, että Hietasaaren maankäytön kehittäminen vaikuttaa negatiivisesti alueen kesäkäyttöön ja ulkoiluun. Mutta miksi teistä vastasi vain 1300? Miksi 200 henkilöä ei vastannut? (kirjaa) 18 prosenttia vastanneista arveli muutoksen olevan myönteinen tai osittain myönteinen.

Sähköinen kysely:

80 prosenttia meistä arvioi, että muutokset vaikuttavat negatiivisesti tai osittain negatiivisesti palstaviljelyyn!

Pöyry:

Ahhaaa… Minä ymmärrän teitä. Totta kai Hietasaaren ja Toppilansalmen asukkaat suhtautuvat tähän asiaan kovin kielteisesti! Mutta katsotaanpa asuinpaikkojen mukaan. Kuinka moni muualla Oulussa asuva pelkää, että palstaviljelylle muutos olisi kielteinen?

Sähköinen kysely:

75 prosenttia.

Pöyry:

(kirjaa) Oulussa alueen ulkopuolella suhtaudutaan muutokseen palstaviljelyn osalta myönteisemmin. No onpas nyt vastarintaa! Entä jos saisitte neljän vuoden siirtymäajan ja paremmin varustellun viljelyalueen? Lientyykö vastarinta yhtään.

Sähköinen kysely:

Enää joka toinen vastustaa.

Pöyry:

Onko huvipuistohanke kannatettava?

Sähköinen kysely:

70 prosenttia vastaa EI.

Pöyry:

Nythän te ilmeisesti luulitte, että kysyttiin huvipuiston kannattavuutta? Sen arvioi yrittäjä eikä yleisö. (Ei kirjaa mitään.) Ainakaan huvipuiston rakenteet eivät pilaa maisemaa Oulun suuntaan?

Sähköinen kysely:

Kyllä häiritsee, sanoo 52 prosenttia meistä.

Pöyry:

Tämä näkemys teillä on noussut pelkästään mielikuvista, koska ettehän te ole nähneet vielä havainnekuvia alueesta. (Ei kirjaa mitään.) Entäs te Kastellin koululaiset, teistä varmaan tulee innokkaita huvipuiston käyttäjiä?

Kastellin koululaiset:

Joo, puolet meistä kävisi usein. Oulun seudulle pitäisi rakentaa huvipuisto, mutta ei me tiedetä pitääkö se välttämättä rakentaa Hietasaareen. Niin tai itse asiassa 65 prosenttia meistä pitää Hietasaaren huvipuistoa kannatettavana, mutta ei me haluta osallistua sen suunnitteluun. Hietasaaresta pitäisi tehdä oululaisten virkistysalue, mutta huvipuisto toisi kävijöitä ympäri Suomen. Hietasaaren arvo ja imago paranisi huvipuistosta, mutta luonnonrauhaan se vaikuttaisi.

Pöyry:

Jahah, no niin, kiitos teille…. Nyt muut saavat mennä, mutta neljäkymmentä intressiryhmien jäsentä jää tänne työpajaan, jotta keskinäinen ymmärrys lisääntyisi. Näin keskustelun alussa kuullaan varmasti monenlaisia mielipiteitä, mutta pienryhmätyöskentelyn edetessä te varmaan pystytte vaihtamaan niitä avoimesti.

Työpaja:

Hietasaari ei ole soveltuvin sijaintipaikka huvipuistolle!! Hietasaari ei ole soveltuvin sijaintipaikka huvipuistolle!!

Pöyry:

(Iskee pöytiin paksut niput paperia.) Tässä ovat maankäytön suunnitteluun liittyvät kriteerit ja tavoitteet. Ja nyt keskustellaan ja lisätään tietoisuutta niin kauan, että muututte avarakatseisemmiksi sijainnin suhteen.

Kuluu aikaa. Työryhmät lukevat papereita väsyksiin asti.

Työpaja:

Hyvä on, huvipuiston aiheuttamiin vaikutuksiin on mahdollista sopeutua.

Hietasaari-liike:

(eri mieltä kuin muu Työpaja) Hietasaari ei ole soveltuvin sijaintipaikka huvipuistolle!

Pöyry:

(kiristelee hampaitaan) Toki Hietasaaressa aivan huvipuiston suunnitellun sijaintipaikan läheisyydessä on tahoja ja yhteisöjä, joiden kanssa toimintojen muodosta, sijoittelusta ja siirtymäajoista tulee jatkaa vuoropuhelua.

Työpaja:

Mutta melu! Laitteiden käyttäjien kirkuminen ja lisääntyvä liikenne!

Pöyry:

(Nojaa rennosti taaksepäin tuolissaan.) Teillä on nyt mielikuva vanhan ajan tivolilaitteista, jotka itsessään aiheuttaisivat häiritsevää käyttöääntä, ja muistelette voimakasta musiikkia, joka tivoleissa kuuluu jokaisen laitteen läheisyydessä. Ohjearvon mukaiset melutasot ylittyvät vain 4–5 lähimmän huvilan kohdalla.

Työpaja:

Virkistyskäytön edellytykset Hietasaaressa heikkenisivät huomattavasti maankäytön kehittämishankkeen myötä, etenkin kesäaikaan haitta on suuri!

Pöyry:

Mitä???? Nyt te varmaan taas ajattelette sitä palstaviljelyä???? Periaate on, että Hietasaari tulee ensisijaisesti säilymään yleisenä virkistysalueena. Oletteko te lainkaan selvillä maankäyttöhankkeen tai huvipuistohankkeen mittaluokasta? Huvipuiston alue olisi neljä hehtaaria, samaa luokkaa kuin Ruotsissa on Gröna Lundin huvipuisto, jota pidetään kompaktin kokoisena.

Työpaja:

Neljä hehtaaria plus varaus yhteen hehtaariin Mustasalmen eteläpuolelta. Ja tiedoksi vain, että Gröna Lundin huvipuistossa on 31 laitetta, 39 peliä, parikymmentä ruokakioskia ja kuusi ravintolaa. Ja ulkoilmakonsertteja.

Pöyry poistuu hermostuneena työpajasta ja tapaa nurkan takana Kaupungin.

Pöyry:

Emmekö me ole viestineen Hietasaaren maankäytöstä avoimesti ja aktiivisesti? Siitä huolimatta nyt tuli ilmi, että kuntalaiset ja Oulun seudun asukkaat ovat lähteneet laajaan mediakeskusteluun hiukan vajain tiedoin. Ja vinkiksi: Viestinnällisesti suositeltavaa olisi käyttää hankkeesta työnimeä Kalevalahenkinen teemapuisto. Paikalliset asukkaat yhdistävät huvipuiston herkästi kesäisin Hietasaaressa vierailevaan tivoliin.

 

Henkilöt:     

Kaupunkipäättäjä 1

Kaleva-lehti

Hietasaari-liike

Kaupunkipäättäjä 2

Vuodenvaihde 2016–2017. Kaupunginvaltuusto istuu kaupungintalon muurien sisällä. Pihalla seisoo Hietasaari-liike ja pitelee kylttiä.

Kaupunki 1:

No mikäpä ettei hyväksyttäisi Hietasaaren uutta asemakaavaa! Jahhaa, tähän on tullutkin pieni korjaus. (lukee) ”Alueelle tulee laatia arkeologinen vedenalaisinventointi/-selvitys hyvissä ajoin

ennen alueella tehtäviä vesirakennustöitä.” Määräys koskee vesialueita, joille asemakaavaehdotuksen mukaan saa rakentaa laiturirakenteita sekä Mustasalmea ja kylpylähotellin eteläpuolista merenranta-aluetta. Nämä muutokset eivät ole asemakaavan sisällön kannalta olennaisia. Eiköhän hyväksytä?

Kaleva:

(ryntää kaupungintalosta ulos riemuissaan ja skuuppia huutaen) Asemakaava on valmistunut hyväksyttäväksi seitsemän vuoden työstämisen jälkeen! Nallikari ottaa ison loikan eteenpäin! Uusia hyvi- ja viihdetoimintoja! Kuuden keskeisen toimijan kanssa maanvuokraukset on jo neuvoteltu kuntoon. Rannan suuntaan saa rakentaa ja veneilijöille tulee parannuksia!

Hietasaari-liike:

(Yrittää tunkea saranoiden välistä paksua paperipinkkaa sisälle kaupungintaloon.) Hietasaari on säästettävä! Kaikki ei sovi Hietasaareen! Meillä on adressissa jo kaksi ja puolituhatta nimeä!

Kaupunki 1:

Pellepyy Oy arvioi, että teemahuvipuisto muodostaa merkittävän talouden moottorin alueelle. Sen suora työllisyysvaikutus on sesonkikaudella n. 70 – 80 henkilöä, pääasiassa nuoria, jonka lisäksi sillä on myös epäsuoria työllistäviä vaikutuksia. Huvipuiston toteutuminen mahdollistaa Ouluun myös muita matkailuinvestointeja, joten sen taloudelliset vaikutukset ovat huomattavat. Huomattavat!

Hietasaari-liike:

(huutaa paksun oven läpi) Enemmistö valtuutetuista on täysin irrallaan todellisuudesta, jossakin omassa kuplassaan!

Kaupunki 2:

Kempele suunnittelee Linnakankaan alueelle kuuden hehtaarin huvipuistoa monine oheispalveluineen. Oulu haluaa ahtaa Hietasaareen pienen huvipuiston, joka ei kerta kaikkiaan sovellu pieneen saareen. Kysehän on liikenteellisestä pussinperästä.

Hietasaari-liike:

Hyvä, Ervasti! Hyvä, Haapanen! Hyvä Hakkarainen! Hyvä…..

Kaupunki 1:

Alueen suunnittelussa on pyritty huomioimaan ja sovittamaan yhteen matkailun ja kaupunkilaisten tarpeet, kaikki liikennemuodot, väestön eri ikäryhmät sekä alueen ympärivuotinen käyttö. (Tirauttaa onnen kyyneleen, rykäisee ja nousee seisomaan.) Tässä ollaan suuren äärellä nyt. Vuoden 1916 asemakaavakartassa Hietasaaren alue on osoitettu lähes kauttaaltaan rakennetuksi. Alueelle esitettiin sijoitettavaksi mm. kansankenttä yleisötapahtumia varten, pienempiä aukioita, vesiaiheita, kaartelevia kujia ja laajoja ruohokenttiä ja pelialueita. Eräänlainen oman aikansa huvipuisto siis. Lisäksi vuoden 1969 kaavaan sisältyy aluevaraus, joka on käyttötarkoituskaaviossa merkitty Huvipuistoksi.

Kaupunki 2:

On erikoista, että seutuyhteistyöstä toitottava puolue Keskusta ei ole kiinnostunut tekemään yhteistyötä naapurikunnan, Kempeleen, kanssa. Eikö huvipuiston voisi vain leikata kaavasta pois?

Kaupunki 1:

Kyse on kokonaisuudesta ja sen mitoituksesta. Hyväksytään matkailu- ja vapaa-ajankeskuksen kaava. Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta. (Iskee nuijalla pöytään.)

Hietasaari-liike:

Me valitamme!

Kaupunki 1:

Hyväksytään kaupunkiviljelyalueen kaava. Ensimmäinen, toinen ja kolmas kerta. (Iskee nuijalla pöytään.)

Hietasaari-liike:

Me valitamme!

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.